Boekentips

Hieronder vind je een selectie van mijn favoriete boeken op het gebied van tuinontwerp, ecologisch leven en voedselbossen. Ieder met een korte omschrijving, zodat je weet wat je te wachten staat als het boek leent of koopt.

Dit handzame boekje van Madelon Oostwoud komt met een gratis plantengids voor je kleine eetbare tuin. In dit boekje wordt duidelijk en stap voor stap uitgelegd hoe jij kan beginnen aan het ontwerp en aanleg van je eigen eetbare tuin. Met veel praktische tips over het testen van je bodemsoort, ph-waarde, composteren tot het maken van een basisplattegrond en ontwerp. Kortom een praktisch overzichtelijk handboekje

Een kleine eetbare tuin
permacultuur in je moestuin

Wil jij een weelderige moestuin met daarin ook ruimte voor vaste planten. Droom jij ervan om in die moestuin ook je eigen shi-takes te kweken? In dit uitgebreide permacultuur moestuinboek (geschikt voor het Nederlandse klimaat) wordt het beste van moestuinieren gecombineerd met de wijsheden over vaste planten. Er wordt veel in behandeld en dan nog meer. Van het kweken van je eigen paddestoelen op stam, het opkweken van plantgoed, tot het oogsten van zaden. Een mooi vormgegeven naslagwerk.

Sepp Holzer is een permaculturist avant-la-lettre. In de heuvels van Oostenrijk heeft hij het land van zijn ouders overgenomen (Krameterhof), alwaar hij al snel alles wat hij leerde op de landbouwschool overboord gooide. Hij besloot dat hij veel beter met de natuur mee kon bewegen dan er tegenin gaan. Zo heeft hij een prachtig natuurlijk terrein gecreeerd. Met vele microklimaten, poeltjes, hugelkultur en aardestallen. Dit boek moet je hebben als je in heuvelachtig gebied woont.

Holzer
appelboom

Permacultuur van appelboom tot zeekool is hét boek voor de beginnende permaculturist. Weet jij nog niet wat permacultuur is? Na het lezen van dit boek ken je alle grondbeginselen. Weet je wat successie betekent en hoe je het in de praktijk zou kunnen brengen in je Nederlandse of Belgische tuin. Met enkele mooie voorbeelden van permacultuurtuinen en een omscrhijving van veel voorkomende een- en meerjarige perma-planten

Vera Greutink groeide op in de natuur en moestuinieren. Toen ze in aanraking kwam met permacultuur was ze om. Inmiddels beheerd ze in het oosten van het land een stuk tuin van 1000m2 waarop ze de mooiste plantcombinaties maakt. Ze gebruikt hierbij zowel één- als meerjarigen en werkt veel met plantengildes. In dit boek vertelt ze daarover. En geeft praktisch weer hoe je dit kan doen in potten, moestuinbakken of in de tuin. Ze weet als geen ander theorie met praktijk te verbinden.

tuin Smakelijk
verborgen

Het verborgen leven van bomen geeft je een uniek kijkje in de wereld van bomen. Hoe ze ondergronds met elkaar samenwerken. Bovengronds concurreren om licht. Gelijke soorten elkaar opzoeken en samenwerken, waarschuwen en leren van elkaar. Hoe ze samenwerken met schimmels en schimmelnetwerken. Door dit boek leer je anders kijken naar het bos. Een prachtig doorlees boek waar nu ook een kinderversie van bestaat!

Madelon Oostwoud kennen we van het eerste boekje helemaal bovenaan deze pagina. In haar tweede boek gaat ze in op voedselbossen. De basisbeginselen staan er duidelijk in omschreven, zoals de lagen van een voedselbos, het bodemleven en het onderhoud ervan. Eveneens staan er mooie Nederlandse en Belgische voedselbossen in omschreven. Een mooi boekje voor als je kennis wilt maken met voedselbossen. Wederom inclusief gratis voedselbos plantengids. Wil je je echter meer verdiepen in de wereld van voedselbossen dan zou ik het volgende boek in dit lijstje aanraden.

madelon
handboek

Martin Crawford is één van de grondleggers van voedselbossen in Europa. Afkomstig en woonachtig in Engeland alwaar hij een voedselbos beheerd van 2 hectare. Na het lezen van dit boek kun je echt aan de gang met je eigen voedselbos. Het geeft je inzicht in hoe voedselbossen werken, de voedingsbehoefte van een jong, tot volwassen voedselbos. In windkeringen, het opkweken en vermeerderen van plantgoed en nog veel meer. Dit boek moet je is een must-have als je aan je eigen voedselbos begint.

Dit handboek van Velt legt je haarfijn de kneepjes van het ecologisch (moes)tuinieren uit. Met veel informatie over met name eenjarige gewassen. Vandaar dat dit een fantastische leidraad is voor moestuinders. Een flink pil met alles wat je maar wilt weten over bewaartechnieken, natuurlijke plaagbestrijding, uitleg over de bodem, het bodemleven, wieden,  en verschillende manier van bemesten en nog heel veel meer.

eco tuinieren
eetbaar

Alys Fowler neemt je mee in haar stadse Engelse achtertuin. Waar zij een prachtig eetbaar walhalla heeft gecreëerd. Een inspirerend boek voor mensen die al een tijdje bezig zijn met permacultuur. Dit boek geeft verdieping in je kennis en daagt je uit om net wat meer uit je tuin te halen. Het geeft mooi weer dat je geen grote tuin hoeft te hebben om er overvloedig uit te kunnen eten.

3 belangrijke boeken over de bodem

De kwaliteit van de grond en het leven in die bodem is van inmens belang voor de gezondheid van je planten. Voedingsstoffen worden vastgelegd in deze bodem door het leven wat er in rondwaard en worden geleidelijk aan afgegeven door het verwerkingsproces van microscopisch kleine beestjes. Om het nog maar niet te hebben over schimmels. Een goede bodem is dus de sleutel tot succes in je tuin. Deze drie boeken geven je inzicht in wat er zich allemaal onder onze voeten afspeelt. Alledrie op een eigen manier. "Bodem in Balans" is een makkelijk leesbaar en toegankelijk boek voor iedere tuinder. "Het bodem voedselweb" is  iets complexer, maar gaat ook meer de  diepte in. "Micorrhizale schimmels" is een eye opener voor eenieder die een voedselbos(tuin) begint. Kortom, allen prachtige boeken om in je collectie te hebben.

balans
voedselweb
schimmels